Povratak

Kožni problemi | Bijele krastice i perutanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam ženku rotvajlera koja ima 3 godine. U prilogu Vam šaljem par slika s njenim problemom. Na koži su joj se pojavile korice bijele boje, koje se kad je četkam perutaju i opadaju s dlakom i ostavljaju ranu na koži. Molim Vas za par savjeta. Ona boravi napolju u boksu, ali ima odlične uslove i tretirana je redovno protiv parazita. Nadam se brzom odgovoru. Pozdrav! Nikola

O: Kožni problemi su jedan od najčešćih razloga dolaska veterinaru. Uzroci kožnih oboljenja su raznovrsni.

Najčešći uzročnici problema sa kožom su buhe koje predstavljaju vrlo veliki problem zato što se one nalaze posvuda i možemo ih naći na životinji tijekom cijele godine, pogotovo ako životinja nije pravilno zaštićena preparatima protiv buha. Drugi parazitarni uzročnici koji izazivaju probleme sa kožom su krpelji, šugarci iz porodice Sarcoptes, Otodectes i Notoedres te uzročnici demodikoze (Demodex).

Uzročnici kožnih promjena mogu biti bakterije i gljivice, pogotovo ako je koža oštećena i to mjesto predstavlja ''otvorena vrata'' za ulazak različitih bakterija i gljivica, kao i za njihov prekomjerni razvoj.

Vrlo često problem sa kožom je uzrokovano pretjeranom reakcijom organizma na alergene iz okoliša čiji je glavni simptom svrbež koji kod životinje može uzrokovati oštećenje kože i posljedično tome sekundarne bakterijske infekcije. Psi kao i ljudi mogu biti alergični i na sastojke hrane čiji simptomi mogu biti kožna oboljenja. Problemi sa kožom mogu nastati i uslijed autoimunih bolesti, ali i kod endokrinih poremećaja kada dolazi do promjena u proizvodnji hormona, od strane određenih žlijezda, u smislu njihove premale ili prekomjerne proizvodnje.

S obzirom na sve opisano vrlo teško bi bilo zaključiti u čemu je točno problem kod Vaše ljubimice bez detaljnog pregleda životinje i po mogućnosti uzimanja brisa za bakteriološku i gljivičnu pretragu te uzimanja strugotine kože radi pretrage na parazite. Jedino što Vam mogu savjetovati da sa svojom ljubimicom posjetite veterinara da bi se ustvrdilo u čemu bi bio problem i da bi se krenulo s ciljanom terapijom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr